Ποδοσφαιρο

Τμήμα ανδρών

Από την πρώτη κιόλας χρονιά, που το σωματείο συμμετείχε σε επίσημο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Μ. κατάφερε, να καταπλήξει όλο τον φίλαθλο κόσμο της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο με την αγωνιστική του παρουσία στα γήπεδα, αλλά και με το ήθος των πολύ νεαρών αθλητών του. Για πρώτη φορά μέχρι τότε, ποδοσφαιρική ομάδα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ποδοσφαιριστές ηλικίας 14 – 16 ετών, και έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην αθλητική συμπεριφορά και το ήθος παρά στο  αποτέλεσμα.

Έτσι την περίοδο 1977 – 1978 με τον άπειρο, αλλά ακούραστο και ικανότατο τεχνικό Ανέστη Γαρυφάλλου, η ομάδα κατακτά σε αγώνα μπαράζ με τον Ατρόμητο Πλαγιαρίου την πρώτη θέση του ομίλου της στην Γ΄ κατηγορία και ανεβαίνει στην Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.Μ., παίρνοντας ταυτόχρονα και το κύπελλο ήθους. Πολλοί πιστεύουν ότι, η ομάδα στην δυσκολότερη Β΄ κατηγορία δεν θα τα καταφέρει και ότι οι νεαροί ποδοσφαιριστές της δεν θα αντέξουν στην πίεση των έμπειρων ποδοσφαιριστών, που κατά το πλείστον είχαν στην δύναμή τους οι άλλες ομάδες. Οι πιτσιρικάδες όμως του «Μπαρμπαντώνη» και του «Ανέστη» καταφέρνουν την περίοδο 1978– 1979, να ανατρέψουν όλα τα προγνωστικά. Κατακτούν εύκολα το πρωτάθλημα, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητά τους, και δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σωματεία. Την ίδια χρονιά κατακτούν και τον τίτλο της υπερπρωταθλήτριας ομάδος της Ε.Π.Σ.Μ., κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα Ακρίτες Συκεών, θεσμό στον οποίο συμμετείχαν όλες οι πρωταθλήτριες ομάδες των ομίλων της Β΄ και Α΄ κατηγορίας. Ο αθλητικός τύπος της Θεσσαλονίκης εκφράζεται με τα πιο κολακευτικά λόγια για την ομάδα πρότυπο, τους αγώνες της ομάδος παρακολουθούν φίλαθλοι από όλη τη Θεσσαλονίκη και οι ποδοσφαιριστές της γίνονται το «μήλο της έριδος» για ομάδες Α΄ και Β΄ Εθνικής.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου μεταγράφεται σαν επαγγελματίας στον ΠΑΟΚ ο ποδοσφαιριστής της ομάδος Απόστολος Τσουρέλας ηλικίας μόλις 16 ετών. Είναι ο μικρότερος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σε όλη την Ελλάδα και η μεταγραφή ήταν η ακριβότερη μέχρι τότε, ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή σε επαγγελματικό σύλλογο.

Από το 1979 έως και το 1988 η ομάδα αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία καταλαμβάνοντας τις περισσότερες φορές υψηλές βαθμολογικές θέσεις και διεκδικώντας μερικές φορές το πρωτάθλημα όπως την περίοδο 1981 –1982 και 1983 – 1984. Δεν το κατέκτησε όμως για καθαρά οικονομικούς λόγους , αφού δεν υπήρχαν οι πόροι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα έξοδα της επόμενης κατηγορίας (Δ΄ Εθνική).

Συχνά η ομάδα αυτή δεν δίσταζε να δίνει φιλικούς αγώνες με τις μεγάλες ομάδες της πόλης μας φέρνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μερικά από αυτά είναι η ισοπαλία 1 – 1 με τον Ηρακλή, η νίκη επί του Μακεδονικού που τότε ήταν στην Α΄ Εθνική μέσα στην Ευκαρπία με 2–1 και η νίκη επί της αήττητης ομάδος για 30 αγώνες, των ερασιτεχνών του Άρη, μέσα στο Χαριλάου με 2–1, κάνοντας τον αντίπαλο προπονητή και τους παίχτες, να κλαίνε μη μπορώντας να πιστέψουν στο αποτέλεσμα .

Από το 1989 επειδή η ομάδα αποδυναμώθηκε από το έμψυχο υλικό της, υποβιβάστηκε στην Β΄ κατηγορία όπου αγωνίζονταν, μέχρι την περίοδο 1998 – 1999. Την περίοδο αυτή  η ομάδα  και πάλι μετά από 11 χρόνια, με προπονητή τον Δημήτρη Χατηιωάννου ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία. Οι ποδοσφαιριστές που το 1978 και 1979 ανέβασαν την ομάδα στην Β΄ και Α΄ κατηγορία αντίστοιχα, Τσουρέλας Απόστολος, Ματζαρλής Σταμάτης, Κοσμίδης Ιωάννης, Μαλιάτσος Βασίλειος και Μποζίνης Πέτρος, σαν διοικούντες αυτή τη φορά, κατάφεραν να πετύχουν αυτόν τον τόσο σημαντικό στόχο.

Την αγωνιστική περίοδο 1999-00 η ομάδα έδωσε αγώνα μπαράζ για την άνοδο της στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣΜ χωρίς επιτυχία. Τις περιόδους 2000-01 και 2001-02 αγωνίστηκε στην Α΄ κατηγορία με κύριο στόχο να προωθήσει μικρούς αθλητές από την Ακαδημία της στην πρώτη ομάδα. Την  περίοδο 2002-03 τα διοικητικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν οδήγησαν μοιραία στον υποβιβασμό. Την περίοδο 2003-04 η ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας και διεκδίκησε σε αγώνα μπαράζ την άνοδο της χωρίς να τα καταφέρει.

Την χρονιά αυτή όμως μπήκαν οι βάσεις με την δημιουργία αξιόλογου συνόλου, που αποτελείται κυρίως από νεαρούς ποδοσφαιριστές των ομάδων υποδομής, για επιτυχίες στα επόμενα χρόνια.   Έτσι την περίοδο 2004-2005 η ομάδα ποδοσφαίρου ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στην Β κατηγορία της ΕΠΣΜ. Τις περιόδους 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009 η ομάδα αγωνίστηκε στην Β κατηγορία. Τις περιόδους 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 στην Α κατηγορία. Την περίοδο 2012-2013 η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β κατηγορία, όμως την επόμενη χρονιά 2013-2014 με νέα διοίκηση και νεαρούς ποδοσφαιριστές επανήλθε στην Α κατηγορία της ΕΠΣΜ.

Την αγωνιστική περίοδο 2014-15 η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β κατηγορία, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του σωματείου έως σήμερα από τα τμήματα υποδομής έχουν ξεπηδήσει σπουδαία ποδοσφαιρικά ταλέντα που έχουν αγωνιστεί σε Εθνικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες. Συνολικά έχουν μεταγραφεί σε επαγγελματικούς συλλόγους πάνω από 15 ποδοσφαιριστές, αριθμό που πολύ λίγα ερασιτεχνικά σωματεία σε όλη τη χώρα έχουν πετύχει. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί είναι :

 • Τσουρέλας Α.         (ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗ-ΑΡΗ)
 • Τερζής Α.               (ΠΑΟΚ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
 • Λυσσούδης Α.        (ΠΑΟΚ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ)
 • Γκόλιας Ε.              (ΠΑΟΚ)
 • Καραβασίλης Λ.     (ΠΑΟΚ)
 • Δόσπρας Κ.            (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ)
 • Μπαμπαράτσας Γ.  (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ)
 • Τσουφλόγλου Ι.      (ΑΡΗ- ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ)
 • Φράγκος Ν.            (ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ)
 • Φράγκος Χ.            (ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ)
 • Νάστος Ι.                (ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ)
 • Ρέκκας Ι.                 (ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ)
 • Καρτάλης Ι.            (Α.Ε. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΑΡΗ)
 • Μιλκούδης Ι.           (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ)
 • Κωνσταντίνου  Ηλ. (ΗΡΑΚΛΗ)

Από την ομάδα αυτή πέρασαν και άλλοι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, που δεν κατάφεραν να παίξουν σε επαγγελματικές κατηγορίες, που έχουν προσφέρει όμως πάρα πολλά στο σωματείο και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου για το ήθος και το ταλέντο τους. Μερικοί από αυτούς αγωνίστηκαν σε ομάδες Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας  και αρκετοί στις μικτές ομάδες της Ε.Π.Σ.Μ.